Om du är som de flesta människor, tänker du förmodligen på ett diskbråck som en ryggskada som kommer att åsidosätta dig i veckor eller till och med månader. Du kan bli förvånad över att höra att detta vanliga tillstånd också kan uppstå i nacken och leda till smärta och andra symtom. I den här artikeln kommer vi att diskutera vad ett diskbråck är, hur det uppstår och vad du kan göra för att få det att försvinna.

Vad är ett diskbråck?

De flesta har hört talas om diskbråck, men de kanske inte vet exakt vad det är. Ett diskbråck uppstår när en av diskarna i din ryggrad förskjuts och trycker på en nervrot. Detta kan orsaka smärta och ont i ryggen, domningar, stickningar och andra symtom i området där nerven är komprimerad. Den vanligaste platsen för ett diskbråck är i nedre delen av ryggen (nedre delen av ryggen), även om det också kan förekomma i nacken (nackregionen).

Vad orsakar ett diskbråck?

Det finns flera faktorer som kan bidra till ett diskbråck. Dessa inkluderar åldersrelaterat slitage, trauma från en olycka eller skada och upprepade rörelser. Människor som är överviktiga eller feta är också mer benägna att utveckla ett diskbråck på grund av den ökade stressen på ryggraden.

Vad kan jag göra åt ett diskbråck?

De flesta med diskbråck kan finna lindring från smärta och andra symtom utan operation. Behandlingsalternativen inkluderar vila, sjukgymnastik, receptfria läkemedel och livsstilsförändringar som att gå ner i vikt eller sluta röka. Om dessa åtgärder inte ger tillräcklig lindring kan din läkare rekommendera en kur med kortikosteroidinjektioner i det drabbade området. I sällsynta fall kan operation behövas för att ta bort skadade skivor eller lätta på trycket på nervroten.

Använd bakkorset för att lindra smärtan

För personer med diskbråck i nedre delen av ryggen kan a ryggkorsett hjälpa till att minska smärta och påskynda återhämtningen. Ett stöd bör inte bäras mer än två timmar åt gången och tas bort när du ligger ner eller sover. A ryggkorsett kan vara ett bra sätt att minska smärtan och se till att du inte gör onödiga rörelser.

Framtiden med diskbråck

Den goda nyheten är att de flesta med diskbråck kan få lindring och så småningom återgå till sina normala aktiviteter om de behandlas på rätt sätt. Det är viktigt att följa din läkares råd och ha tålamod; det kan ta flera månader innan symtomen är helt borta. Med rätt behandling kan du förhindra att ett diskbråck orsakar ytterligare problem senare.

You may also like