Ischias kan beskrivas som ett symtom snarare än en sjukdom i sig. När man talar om hälsa och lyfter fram ischias syftar man på en smärta som bland annat kan vara ett resultat av diskbråck. Den här smärtan brukar uppstå när ischiasnerven har kommit i kläm eller för andra anledningar har blivit irriterad.

Då ischiasnerven är den största vi har i kroppen och går hela vägen från ländryggen ner till tårna kan smärtan påverka flera delar av kroppen. Nedan kommer vi att titta närmare på vad ischias är, varför man drabbas av ischias och vad du kan göra för att förbättra din hälsa.

Orsakerna till att du får ischias

Det finns inte ett specifikt besvär som alltid ligger bakom ischias, utan det kan finnas flera skäl till att du lider av den här smärtan. Vanligtvis handlar det dock om att någonting trycker mot ischiasnerven. Om du exempelvis är gravid kan bäckenet vidga sig och därför trycka mot ischiasnerven. Även vid diskbråck kan en av de utbuktande diskarna mellan ryggradens kotor trycka till nerven.

Vid infektioner eller skador kan det bli svullet vid ischiasnerven, och det här är en ytterligare orsak till att du kan få ischias. Om du vill ta reda på mer kring vad ischias är kan du vända dig till Ischiasspecialisterna för allt som har med hälsa att göra.

Vilka symtom kan du förvänta dig?

De som lider av ischias kommer vanligtvis att uppleva en smärta i ländryggen som ibland strålar ut i benen eller fötterna. Det kan kännas som om det sticker i dina lemmar och ibland domnar ett eller båda benen. När du böjer dig framåt, hostar eller nyser brukar smärtan förvärras medan det ofta känns bättre av att luta dig bakåt. Din hälsa kan även påverkas på så vis att kramp eller en svaghet i musklerna uppstår.

Vad du själv kan göra

När du drabbas av ischias handlar det till största del om att helt enkelt vänta. Försök att leva ditt liv som vanligt om smärtan inte är oumbärlig. Att ta promenader, träna lite lätt eller bara ta hand om sysslor i hemmet kan bidra till att det fortare blir bättre. Med detta sagt bör du inte överanstränga kroppen. Om en viss position gör att smärtan avtar en aning är det här i slutändan bäst för dig. Lyssna alltså på din kropp och gör det som du klarar av. I de flesta fall löser sig ischiasbesvär på egen hand, så det är få som behöver opereras.

You may also like